Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2004 | R. 55, nr 1 | 2-6
Tytuł artykułu

Badania porównawcze wybranych angob na płytki ceramiczne

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem niniejszej pracy były badania kilku angob stosowanych w produkcji płytek ceramicznych. Ocena dotyczyła badań składu fazowego, mikrostruktury, białości, spiekalności, rozszerzalności cieplnej i składu chemicznego angob.
EN
The aim of the present work were the investigations of the several angobes used in the production of the ceramic tiles. The evaluation regarded the investigations of the phase composition, microstructure, whiteness, sintering ability, thermal expansion and chemical composition of the angobes.
Słowa kluczowe
Wydawca

Czasopismo
Rocznik
Strony
2-6
Opis fizyczny
Bibliogr. 6 poz., fot., rys., tab.
Twórcy
  • Akademia Górniczo-Hutnicza, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, Kraków
autor
  • Akademia Górniczo-Hutnicza, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, Kraków
autor
  • Akademia Górniczo-Hutnicza, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, Kraków
  • Akademia Górniczo-Hutnicza, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, Kraków
Bibliografia
  • [1] E. Różewicz: Technika zdobienia ceramicznego, Arkady, Warszawa, 1958.
  • [2] B. Piwowarska, J. Skomorowska, Z. Święcki: Angoby ceramiczne. Cz. I, Angoby typu „terra sigillata", Szkło i Ceramika (1988) 51-53.
  • [3] B. Banachowicz, H. Kycia: Angoby na wyroby ceramiczne, Szkło i Ceramika 2 (2002) 11-14.
  • [4] La cottura del gres porcellanto - Materiały z Konferencji Rimini, Włochy, 1993-opracowane przez Centro Ricerche Ceramiche firmy Siti.
  • [5] L. Schaetzer: Keramik, Verlag Technik, Berlin, 1954.
  • [6] Niepublikowane dane producentów i odbiorców angob.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BOS2-0009-0040
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.